Strony

wtorek, 26 listopada 2013

Bananowe przysmaki na zimno i na ciepło.

Tak się przyjęło, że banany wpisały się w naszą dietę jako jedne z bardziej powszechnych owoców i jedne z pierwszych jakie podajemy niemowlakom, mimo że wcale nie nasze... Właśnie dlatego nie należy z nimi przesadzać w diecie maluchów. Ale od czasu do czasu możemy wykorzystać właściwości dietetyczne bananów i fakt, że większość dzieci bardzo je lubi.



Banany przed niemowlęcymi "treningami".

Przede wszystkim banany to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Świetna przekąska dla starszych dzieci i dorosłych przed treningiem, a co z niemowlakami? Czemu by nie wykorzystać tego efektu np. przed rehabilitacją? Dzieci w czasie ćwiczeń powinny być pełne energii, ani nie głodne ani nie świeżo po posiłku. "Milkshake" bananowy na godzinę przed zajęciami zapewni źródło energii i poczucie sytości na długo.

 Milkshake bananowy dla niemowląt:

120 ml mleka (takiego jakie aktualnie pije dziecko)
1/3 - 1/2 banana (w zależności od wieku i możliwości malca)
Zmiksować i już - nic prostszego!

Takie mleczne koktajle są też dobrą metodą na przemycanie dzieciom dodatkowej porcji mleka, jeśli zafascynowane nowymi smakami pogardziły mlekiem tak jak moje córeczki ;) Zamiast bananów można miksować mleko np. z malinami (młodszym dzieciom warto przetrzeć maliny przez sitko, aby nie było pestek).

Za oknem pierwszy śnieg. A może coś na ciepło?

Duszone banany z jabłkami:

Proporcja: Na 1 duże jabłko 1 banan.
Obieramy, kroimy jabłka na ćwiartki, dodajemy odrobinę wody i dusimy przez ok. 10 min. Dorzucamy banany pokrojone na kawałki i dusimy przez kolejne10min. Co jakiś czas mieszamy.
Owoce dusimy pod przykryciem aż zaczną się rozpadać.
 Teraz wystarczy wszystko zmiksować i smacznego!

 

Pieczone banany dla dzieci i nie tylko:

Banany można upiec na różne sposoby:
  1. Nacinamy skórkę wzdłuż owocu i układamy na blasze nacięciem do góry.
  2. Obieramy owoc ze skórki  i zawijamy w folię aluminiową.
  3. Pieczemy obrane owoce w naczyniu żaroodpornym
Wkładamy przygotowane owoce do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 15 -20 min. Po upieczeniu smakują przepysznie.
Starszym dzieciom możemy rozbudowywać danie, np. polać banany odrobiną miodu i po upieczeniu posypać musli Sante Granola orzechowym, albo pokruszonymi ciasteczkami owsianymi - pomysły można mnożyć!
Jest też wersja, której nie powinnam polecać jako lekarz, więc polecam ją jako Mama Kama ;) - po nacięciu skórki wbijamy w banany kawałeczki gorzkiej czekolady. Mniam!

Zachęcam do dzielenia się Waszymi pomysłami i wariacjami kulinarnymi, chętnie wypróbuję nowe przepisy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz