(Przekąska odpowiednia dla dzieci, które radzą już sobie z gryzieniem kawałków orzechów.)
Składniki:
1 kostka masła1/2 szklanki brązowego cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki sody
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek i/lub żurawiny
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Ucieramy miękkie masło i cukier, dodajemy jajko, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z sodą, i solą. Po połączeniu tych składników wsypujemy stopniowo płatki owsiane i bakalie. Z powstałego ciasta wyrabiamy kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciasto wydaje się dosyć sypkie, ze względu na dużą ilość płatków i bakalii, ale po wstawieniu do piekarnika topiące się masło idealnie wszystko połączy. Kulki układamy na blasze wysmarowanej masłem. Możemy leciutko każdą spłaszczyć. Ciastka pieczemy 15-18 min. w temp. 180 st.C. Wyciągamy lekko miękkie w środku, kiedy ostygną staną się idealnie kruche.Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz