Składniki
Jak zwykle na ok. 4-6 obiadków dla niemowlaka, zwiększając ilość ryb, kuskus i cieciorki załapią się też rodzice ;):Filety z dorsza,
Oliwa z oliwek
Cytryna
Natka pietruszki
Rozmaryn, odrobina gałki muszkatołowej, pieprz
Inne ulubione zioła - wedle gustu
Pół szklanki kuskus
Pół szklanki ciecierzycy (może być z puszki)
Przygotowanie:
Filety po opukaniu w zimnej wodzie układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posypujemy natką pietruszki. Przykrywamy i pieczemy w temp. 180st 15 min. Rybę możemy też przygotować na parze zamiast piec.Przygotowujemy kuskus wg instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę możemy ugotować bądź użyć cieciorkę z puszki. Przygotowując ją samodzielnie, pamiętajcie, że wyjdzie jej naprawdę dużo - wystarczy na obiad dla rodziców, dla dzieci i jeszcze np. sporą porcję humusu. Ziarna zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy (nie dodajemy soli, bo będzie twarda) ok 1,5h do uzyskania mojej ulubionej jędrnej lekko chrupiącej konsystencji, bądź dłużej jeśli wolicie bardziej miękką cieciorkę. Puszkę wystarczy po prostu otworzyć, więc częściej po nią sięgam ;) Miksujemy gotową cieciorkę z kaszą kuskus i kilkoma gałązkami świeżej natki pietruszki. Dodajemy sok z cytryny i w miarę miksowania stopniowo przegotowaną wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji puree.
Teraz wystarczy połączyć kawałeczki ryby z puree i przepyszny, szybki obiad dla niemowlaka gotowy!
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz